Nytt År Ny Start

Nytt år och ny start. Varför inte börja blogga? Jaha, då har även jag fångats och fascineras av möjligheterna med sociala medier. Min avsikt är att dela tankar kring livet och reflektera kring sådant som berör det mänskliga. Såsom relationen till oss själva, till andra och tankar som väcks av det jag möter både i mitt yrkesverksamma och privata liv. Kanske blir jag en flitig och ihärdig bloggare, eller inte... Det får framtiden utvisa. Det blir inga reflektioner kring quick-fix-lösningar eller för den skull inget kring lösningar över huvud taget. Jag säger som Sören Kierkegaard "Livet är inte ett problem som ska lösas, utan en verklighet som ska upplevas." Jag tänker att det finns ett värde i att reflektera och låta livet vara den öppna process som det är. I grunden tänker jag att medvetenheten om livet på dess egna villkor, kan förändra hur vi ser på oss själva och andra. Många fenomen i vår tillvaro tjänar syftet att dölja det faktum att vi är människor med både fram och baksidor. Baksidor som t ex avundsjuka, missunsamhet, mindervärdeskänslor, illvilja är inte så behagliga att umgås med. Då är det lättare att fokusera på något utanför oss själva, om än med en känsla av obalans inombords. Nyfikenheten och öppenheten för den verklighet som är precis just nu, hjälper oss att leva vårt unika liv. Förändring är möjlig när jag vill se och kännas vid min inre verklighet, utan att reagera eller agera utifrån den. När vi inte kan/vill se eller känna baksidan av vår mänsklighet, skadar vi oss själva och i förlängningen också andra. 

Krig, terrorism och maktmissbruk i smått och stort, är exempel på vad som kan ske när vi inte vill kännas vid baksidan av att vara människa. För mig är det fullkomligt obegripligt att vi kan tro att våld är lösningen på något över huvud taget. Jag tror inte att jag är ensam om att känna maktlöshet inför det uppenbart destruktiva. Samtidigt finns den verkligheten att förändringen börjar hos oss själva. När vi kan vara med och acceptera vår egen destruktivitet, utan att reagera eller agera utifrån den, då bidrar vi till fred och frihet för envar. Samtidigt finns paradoxen att det inte går att stillatigande se på hur människor slaktas. Då väcks mina destruktiva, våldsbenägna impulser och det blir uppenbart att våld föder våld. 

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-